Rzepak jary – uprawa i zastosowanie

W dosłownie każdej kuchni można znaleźć olej pod różnymi postaciami – rzepakowy, oliwę z oliwek lub olej kokosowy. Wszystkie mają nieco inne właściwości, jednak ich zastosowanie jest bardzo podobne, ponieważ wszystkie służą zasadniczo do smażenia lub dodawania potrawom smaku. Najpopularniejszym jednak olejem jest olej rzepakowy.

Jak nawozić rzepak jary?

nawożenie rzepaku jaregoWykorzystywany w kuchni od wielu lat olej rzepakowy ma ciekawy, lekko orzechowy posmak i charakteryzuje się dobrymi właściwościami odżywczymi – jest bogaty między innymi w kwasy omega 3, których zawiera znacznie więcej niż inne oleje. Pozyskuje się go najczęściej z upraw rzepaku jarego, który wymaga szczególnego traktowania podczas sezonu letniego. Poza odpowiednim nasłonecznieniem i nawodnieniem potrzebuje on także wielu wartości odżywczych zawartych w nawozach naturalnych – nawożenie rzepaku jarego sprowadza się głównie do dostarczania substancji bogatych w azot, który użyźnia glebę oraz zapewnia optymalne warunki wzrostu tej roślinie. Dzięki zastosowaniu odpowiednich technik nawożenia oraz odpowiednich preparatów możemy latem obserwować piękne uprawy rzepaku mieniące się złotym kolorem na rozległych polach za miastem. Nawóz dostarcza się z reguły w postaci płynnej, dzięki czemu wchłania się on bardzo szybko, momentalnie przynosząc rezultaty. Stosuje się w tym celu specjalne maszyny natryskowe montowane na przyczepach traktorów, które rozpylają substancję na całej powierzchni pól uprawnych.

Bardzo istotne jest to, żeby nawóz o wysokiej zawartości związków azotu dostarczyć na pole rzepakowe dwukrotnie w trakcie sezonu rolnego – po raz pierwszy zaraz po zasianiu ziaren, po raz drugi – tuż po okresie kwitnienia rośliny, który przypada na drugą połowę sierpnia. Dzięki temu z początkiem września można zebrać naprawdę obfite plony.