Rodzaje białych win

 

Wino to trunek szlachetny i znany od dawna. Kojarzy się z wykwintnymi kolacjami i romantycznymi randkami. Oczywiście wino posiada dosłownie setki odmian, zależnych od szczepu winogron, z którego zostało wykonane. A tych używa się najróżniejszych – nie tylko znanych od setek lat, ale i przeróżnych krzyżówek.

Wina białe – jakie są rodzaje?

białe winaOczywiście podstawowy podział wina na białe i czerwone. Jednak białe wina dzielą się na dziesiątki rodzajów, zależnych od szczepów i rodzaju wykonania wina. Ich charakterystyka to przede wszystkim lekkość. Biel nie jest taka intensywna jak czerwień, win z tych winogron są aromatyczne, owocowe, świeże. Jednak nie odbiera im to różnorodności i bogactwa aromatu. Białe wina są robione od Ameryki Południowej po Niemcy i potrafią się bardzo różnić. Do najsłynniejszych białych szczepów zaliczamy między innymi: Charddonay, Riesling, Pinot Bianco, Sauvignon. W Polsce spotkamy szczepy charakterystyczne dla naszego, chłodnego regonu jak Solaris. Oczywiście jednym z najbardziej znanych białych win jest Tokaj robiony z winogron odmiany furmint. Białe są także wina lodowe, produkowane w Niemczech. Grona do ich produkcji zbiera się bardzo późno, nad ranem, gdy są już przymrozki. Owocuje to głębokim, słodkim smakiem. Na Węgrzech z białych gron robi się wino z późnego zbioru, które zostawia się na krzakach bardzo długo, dzięki czemu lekko przejrzewają. Tw wina są gęste niczym miód, bardzo słodkie, o bursztynowej barwie. Typowo dla koneserów.

Jak widać białe wina potrafią występować w najróżniejszych kolorach, smakach i aromatach. Od rześkich, lekkich, niezbyt głębokich po słodkie jak miód, mocno aromatycznych. Dla każdego w ich świecie znajdzie się coś dobrego. Warto więc poznać ich szczepy i charakterystyki i znaleźć swój ulubiony.