Przygotowanie klasycznego bigosu

Nadchodzą święta. Jak co roku razem z moją mamą przygotowuję potrawy świąteczne. Największym naszym specjałem jest bigos. Każdy z rodziny lubi się nim zajadać. Bigos przygotowywany jest z kiszonej kapusty, aby dobrze smakował musi być odpowiednio przyprawiony. O zakup przypraw do tej potrawy dbam ja.

Zakup przypraw do bigosu

klasyczne przyprawy do bigosuNa samym początku, zanim zabieramy się za gotowanie, robię listę zakupów. Oczywiście muszą się na niej znaleźć klasyczne przyprawy do bigosu, bez którego potrawa nie smakowałaby dobrze. Najważniejszymi przyprawami są pieprz ziołowy i liść laurowy. Czasami z mamą lubimy dodawać takie przyprawy jak lubczyk, czy też majeranek. Według mnie najważniejszym jest jednak ziele angielskie. Zakupy świąteczne robię ja, więc muszę w miarę szybko jechać do sklepu, by zakupić te produkty. Przy okresie świątecznym jest bardzo dużo ludzi w sklepach i niektórych przypraw mogę nie dostać. Jeżdżę do specjalnego sklepu z przyprawami, który stoi u nas na osiedlu. Przyprawy nie są drogie, ale musze zawsze się nastawić, że w okresie świątecznym będą one droższe. Po zrobieniu zakupów przyjeżdżam do domu i zaczynamy gotować bigos. Przyprawy dodaję zazwyczaj przy końcowym etapie gotowania, gdy potrawa jest już ciepła. Wtedy przyprawy najbardziej wydzielają swój aromat. Już niedługo święta, więc będziemy mogli zajadać się tą znakomitą potrawą. Zaprosimy wielu gości, którzy bardzo lubią nasz bigos.

Gdy bigos jest już ugotowany, to zawsze muszę sprawdzić, czy jego smak jest odpowiedni, to znaczy, czy nie dodałam za mało przypraw. Czasami się zdarza, że musze jeszcze trochę dosypać. Koniec końców potrawa zawsze wychodzi nam doskonała. Cała rodzina chwali nas, że potrafimy zrobić tak smakowite danie. Ja jestem z tego bardzo dumna i zadowolona.