Domowe pasty orzechowe

 

Słodkie śniadania i przekąski są uwielbiane nie tylko przez dzieci. Każdy z nas lubi się czasem rozpieścić słodkimi posiłkami. Aby były one jednak pożywne i zdrowe, należy zadbać o jakość produktów. Czasem wystarczy zmienić niezdrowe produkty na ich naturalne zamienniki. Na przykład popularny krem czekoladowy z orzechów można z łatwością zrobić samodzielnie w domu.

Łatwe przepisy na kremy z orzechów

krem orzechowyOrzechy są świetną przekąską czy częścią posiłku ze względu na swoje bogate właściwości. Tłuszcz, zawarty we wszystkich rodzajach orzechów wpływa korzystnie na pracę mózgu. Orzechy i wszelkie produkty, które z nich powstały, są polecane głównie dzieciom i nastolatkom, ponieważ ich ciało i mózg się rozwija. Orzechowe produkty są też dobre dla sportowców, na przykład biegaczy, którzy potrzebują dodatkowej ilości kalorii w diecie, ale nie zwiększając objętości posiłków. Najpopularniejsze z orzechów są masła oraz kremy, które można smarować na chleby, chałki, dodawać do owsianek czy naleśników. Domowy krem orzechowy to nic prostszego! Aby przypominał popularny krem czekoladowy, wystarczy upiec orzechy laskowe w piekarniku, ściągnąć z nich spieczoną skórkę ściereczką kuchenną, dodać kakao oraz ulubiony słodzik (na przykład erytrol lub ksylitol, aby zmniejszyć ilość kalorii), daktyle oraz opcjonalnie banana, lub awokado, dla nadania gładkiej konsystencji. Wszystko wystarczy zblendować blenderem ręcznym i krem orzechowy gotowy!

Domowe masła orzechowe są niczym prostszym do zrobienia. Dzięki temu wiemy, co znajduje się w ich składzie. Zazwyczaj masło orzechowe to same orzechy, czasem z dodatkiem soli dla poprawy smaku. Niektóre orzechy najlepiej namoczyć w wodzie przez kilka minut przed zblendowaniem, dzięki czemu nie będą tak twarde.

Zobacz również https://basiabasia.pl/