Dania z aromatycznymi ziołami

Jesteśmy fanami internetu

Dania z aromatycznymi ziołami

Większość autorytetów kulinarnych powtarza, że sól w daniach, można zastąpić różnymi przyprawami, które nadadzą daniu niesamowity smak i aromat. Najczęściej stosujemy zioła suszone, bo są łatwo dostępne, ale bardziej aromatyczne są świeże.

Rodzaje aromatycznych ziół

zioła aromatyczne do dańKażdy może gotować, ale nie każdy robi to dobrze. Jedzenie bez przypraw jest bez smaku, dlatego najlepiej stosować różnorodne przyprawy. Zioła aromatyczne do dań, to przede wszystkim bazylia, tymianek, oregano i tymianek. Możemy je kupić w torebkach suszone, albo świeże w doniczkach. Zioła można też samemu zasadzić w doniczce, albo w skrzynce na balkonie. Są to mało wymagające rośliny i mogą rosnąć przez cały rok w ciepłym miejscu. W kuchni nie może zabraknąć natki pietruszki i koperku, który świetnie masuje do ziemniaków. Jeżeli chcemy aby w daniu było intensywnie czuć dane zioło, to musimy je dodać pod koniec gotowania. Także pieczenie i duszenie wymaga obecności konkretnych ziół. Możemy je w całości wrzucić, na przykład gałązkę rozmarynu, lub pokroić je na drobne kawałeczki. Także mięta jest bardzo popularna, ponieważ ma działanie odświeżające i chłodzące. Możemy ją dodać do letnich napojów, do mięsa jagnięcego, czy do lodów. Tak naprawdę zastosowanie ziół jest nieograniczone i każdy może mieć na nie swój sposób. Potrafią uszlachetnić danie, albo nadać mu nowego, niepowtarzalnego smaku. Obecnie zioła są sprzedawane w doniczkach, albo w formie ściętych już pęczków, które trzeba przechowywać w wodzie żeby nie zwiędły.

Aromatyczne zioła poza smakiem, zawierają też sporo witamin. Najcenniejsza się natka pietruszki, ponieważ jest prawdziwą bombą witaminy C. Jej zawartość znacznie przekracza witaminę C w cytrynie. Zioła nie są drogie i już za parę złotych możemy mieć doniczkę z roślinką.